İngiltere'de Konaklama

Herkesin başlangıç noktası, sabah kahvesini yaptığı dışarıya çıktığında arkasını dönüp baktığı, geri geldiğinde huzurla girdiği yerdir ev. Kimileri saatlerini geçirir orda kimileri için ise bir pansiyon kıvamındadır. Ama dönüp dolaşıp gideceğiniz yer, varış noktanız orasıdır gecenin sonunda. Nerde olduğu, nasıl ulaşabildiğiniz, kimlerle yaşadığınız, güvenli mi ve ne kadar huzurlusunuz, oturduğumuz yer kriterlerinde başlıca sorduğumuz sorulardır kendimize. O yüzden kaldığınız süreç boyunca rahat ve stressiz zaman geçireceğiniz bir konaklama bulmanın eğitiminize büyük bir katkısı bulunacaktır.

Aşağıda belirttiğim tüm konaklama tiplerini deneyimlemiş biri olarak bildiklerimi size aktaracağım.

 

Aile Yani Konaklama

Bir diğer adıyla Host Family denilen konaklama türüdür. Aile yanı konaklama kendi içinde dallara ayrılır. Bunlar paylaşımlı oda ya da tek kişilik oda ve yemekli ya da yemeksiz olarak seçilebilir. Basitçe özetlemek gerekirse söyle düşünebilirsiniz; Türkiye’de yaşadığınız evde fazladan bir oda var ve bu odayı güvenilir bir öğrenciye kiraya veriyorsunuz. Buradaki ‘güvenilir öğrenci’ de siz oluyorsunuz.

Aile yanında bir odanız olduğunda, unutmayın ki o ailenin de kuralları vardır ve o kurallara saygı göstermek her zaman önceliğiniz olmalıdır. Bu kurallar içerisinde sizin yaşamınızı kısıtlayan şeyler bulunmaz. Daha çok eve ayakkabıyla girmeyin (yurtdışında eve ayakkabıyla girmek çok yaygın), akşam 10’dan sonra arkadaş getirmeyin ya da evin içinde sigara içmeyin gibi her evde olan gayet normal kurallardır. Size her zaman bir ev anahtarı temin edileceğini unutmayın, istediğiniz saatte eve girip çıkabilirsiniz. Kaldığınız evdeki aileler sizi bir arkadaşı gibi görürler genelde. Size günlük aktivitelerinden bahsederler, sizin nelerle uğraştığınızı, kursunuzun veya okulunuz nasıl gittiğini bir sıkıntınız ya da ihtiyacınız olup olmadığını sorarlar. Genelde haftada 1 çarşaflarınızı değiştirmek ve kirli kıyafetlerinizi alıp yıkamak için odaya girmenin dışında hiçbir şekilde odanıza uğramazlar. Ve bunları çoğunlukla siz evde değilken yaparlar ki yaşam alanınızı kısıtlamasınlar.

Eğer konaklamanıza yemek dahil ise, sabahları okula gitmeden size kahvaltı ve akşam yemeği verirler. Sizden de tabi ki yemek saatlerine özen göstermeniz beklenir. Yemediğiniz bazı yemekler olabilir, ya da dikkat ettiğiniz bir besin düzeni. Aileler genelde bu tarz isteklere ellerinden geldikçe özen gösterir. Et yemiyorum ben vejeteryanım derseniz önünüze çıkarıp et koymaz, ya da ben domuz eti yemeyi tercih etmiyorum dediğinizde size bugünkü yemek bu demezler. İsteklerinizi rahatlıkla belirtebilirsiniz. Genelde sabahları evden aceleyle çıkan bir insansanız ve oturup kahvaltı etmeye vaktiniz yoksa size kahvaltı hazırlaması yerine sabahları ekmek arası bir şeyler tercih ettiğinizi söylerseniz eminim ki isteğinizi dikkate alıp ona göre bir hazırlık yapacaklardır.

Konaklamanıza yemek dahil değilse, genelde sizin için yemek pişirmezler. Ama bu da sizi aç bırakacakları yahut sofrada hep birlikte yemek yiyen bir grup varsa sizi davet etmeyecekleri anlamına gelmez fakat siz her zaman hazırlıklı olun. Buzdolabında sizin için ayrılmış bir kısım illa ki olacaktır. Yoksa bile birkaç parça yemeğinizin olduğunu ve bunları buzdolabında saklamak istediğinizi belirtirseniz size yardımcı olacaklardır. Onlar sizin için yemek pişirmeyeceklerinden ötürü mutfaktaki eşyaları ne zaman ve nasıl kullanılacağıyla ilgili size bilgi vereceklerdir.

Bir diğer seçenek ise aile yanında paylaşımlı odada konaklama. Özellikle dil eğitimi için giden birçok öğrencinin tercih ettiği bir konaklama türüdür. Bu şekilde sırf yanında kaldığınız aile ile değil oda arkadaşınızla da konuşarak hem İngilizcenizi ilerletir hem de onun kendi kültüründen bilgiler edinirsiniz. Aynı okulda olma ihtimalinizin yüksek olduğu bu durumlar ilk gittiğinizdeki adaptasyon sürecine büyük katkı sağlar. Okula birlikte gidip dönebilir, akşamları birlikte program yapıp dışarı çıkabilir ve en önemlisi bir döneminizi paylaşacağınız bir dost edinebilirsiniz. Okulda ayrı sınıflarda olsanız bile bir derdiniz veya sevinciniz olduğunda gidip anlatabileceğiniz ilk kişidir oda arkadaşınız.

Öğrenci Yurtları

Öğrenci yurtları çoğunlukla şehir içinde bulunan kimileri okullarla anlaşmalı kimileri ise bağımsız olan yurtlar/rezidanslardır. Burada yemekli/yemeksiz gibi bir seçenek yoktur. Her yurtta kendi yemeğinizi kendiniz pişirirsiniz. Tabi burada farklı seçenekler mevcuttur. Kişinin seçimine göre banyo ya da mutfak veya ikisi birden odanın içinde bulunabilir, tabi bu fiyatın artmasına da sebep olur. Öğrenci yurtları genelde pahalı olmasıyla bilinir ki genelde öyledir. Şehir merkezinde veya çok yakınında bulunan yurtlar genelde ulaşım noktalarının metro istasyonların hemen yanında ya da en fazla 5 dakika yürüme mesafesinde yer alır. Bütün yurtlarda 7/24 güvenlik mevcut olmasının yanında, birçoğunda spor salonu, sosyal alan, ders çalışma odaları, ortak mutfak, sinema odaları ve diğer çeşitli aktivite alanları bulunur. Bu tarz yurtlarda kendinize okul dışından farklı bir çevre yaratabilirsiniz.

Paylaşımlı yurt odalarında yine oda arkadaşınıza saygı göstererek kurallar daha esnek olabilir. Eğer yalnız yaşadığınız bir oda ise, istediğiniz saatte arkadaşlarınızı getirebilir, istediğiniz saatte yemek yapıp müzik dinleyebilirsiniz. Aile yanı konaklamaya nazaran daha rahat ve özgürlükçü bir alana sahiptir.

Paylaşımlı Evde Oda Kiralama

 Paylaşımlı evde oda kiralama konaklama çeşitleri arasında en rahat ve güzel olanıdır. Bu tip konaklama genellikle 6 aydan uzun süre kalacak dil okulu ve daha da çok üniversite öğrencileri için idealdir. Diğer konaklama tiplerine göre daha ucuz olan evde konaklamanın birçok avantajı da bulunmaktadır. Öncelikle bütçe olarak sizi çok rahatlatacaktır. Dil kursunuza, üniversitenize yakın bir lokasyonda seçeceğiniz bir ev sizi ulaşım masraflarından kurtaracak hatta öğle yemeklerinde eve gitme imkân sağlayacak. Kaç arkadaşınızın geleceği ya da hangi saatte geleceğinin bir önemi olmadığı için arkadaşlarınızı da çağırıp evde birlikte öğle yemeği yiyebilir ve böylece kendi sosyal aktivitenizi yaratabilirsiniz. Her odanın buzdolabında en az bir rafı bulunması ve mutfakta herkesin kendi dolap yerleri olması yine bütçenize bir katkıdır. İstediğiniz alışverişi lokal marketlerden ucuza yapabilir ve bunları mutfakta depolayabilirsiniz.

Ev arkadaşlarıyla yaşam başlı başına bir konu olabilir, ama burada kısaca bahsetmek isterim. Ev arkadaşlarınız bir yerde aileniz gibi olmaya başlayacak. Birlikte çok uzun zaman geçireceksiniz. Düzgün ev arkadaşları edinmek çok önemlidir. İlk taşındığınızda bir süre kendinizi yabancı gibi hissetmeniz çok mümkün ama sakın telaşa kapılmayın. O evde oturmuş bir düzen var ve siz de bu düzene yavaş yavaş dahil olacaksınız. İngiltere’de her büyüklükte ev olduğu için ev arkadaşı sayınız 1 de olabilir 10 da olabilir, şaka değil! İkisinin de farklı güzellikleri var. Daha sakin bir yaşam tercih edenler 1-2 kişiyle aynı evde yaşamayı isterler fakat bazı öğrenciler için ise durum farklıdır. Kalabalık evlerde muhabbet-sohbet, yardımlaşma, birlikte zaman geçirme ve paylaşım daha sık olur. Siz salonda oturup TV izlerken başka bir arkadaşınız yan koltuğa gelip sizin rahatınızı bozmadan ders çalışmaya başlayabilir ve hatta yeri gelir sizden yardım bile isteyebilir. Evde bulunan dil okuluna giden öğrenciler gelip sizinle muhabbet etmek veya siz bir dil okulu öğrencisiyseniz evde bulunan üniversite öğrencisiyle İngiltere’deki üniversite eğitimi hakkında bilgi alabilir ve vizyonunuzu genişletebilirsiniz. Farklı meslek dallarından birçok kişi de paylaşımlı evde yaşamakta, onlarla iş tecrübeleri hakkında konuşup İngiltere’deki iş tecrübesiyle ilgili vizyon sahibi olabilirsiniz. Çeşitli kültürlerden/milletlerden ev arkadaşlarına sahip olma olasılığınız çok yüksek. Emin olsun sizlerle kendi kültürlerinden paylaşmak istedikleri çok fazla şey olacağı için siz de giderken yanınızda Türk Kahvesi ve Türk Çayı götürmeyi unutmayın.

İngiltere’de ev kiralamayla ilgili dikkat etmeniz gereken noktaları “İngiltere’ye Giden Öğrencilerin Dikkat Etmesi Gereken Bilgiler” adlı blog sayfamızda bulabilirsiniz.

 

Selim Girgin,

London Metropolitan University, BA Aviation Management