University of Cambridge
Tarihi
Cambridge Üniversitesi eğitim geçmişi 1209 yılında Oxford Üniversite’sinden gelen akademisyenler ile başlamaktadır. En eski Cambridge koleji olan Peterhouse 1284 yılında kurulmuş olup şimdilerde üniversitenin 31 koleji bulunmaktadır.
Yapısı
Cambridge Üniversitesi; okullar, fakülteler, bölümler ve kolejlerden oluşan bir federasyondur. Kolejler kendi yönetmeliklerine göre yönetilmelerine rağmen Üniversite ile bağlı bir yapıdadırlar. Cambridge Üniversitesi bünyesinde 31 kolej mevcuttur ve bu kolejlerin hepsi kendi süreçlerini yönetir, kendi öğrencilerini seçer. Kolejlerin çoğu hem lisans hem de lisansüstü öğrencilerine ev sahipliği yapmaktadır. Kolej temsilcileri Üniversite Meclisi ve Finans Komitesinde görev almaktadırlar.
31 kolej dışında fakültelerin idari gruplaşmalardan oluşan 6 Schools bulunur. Bu okulların adları ise Arts and Humanities, Biological Sciences, Clinical Medicine, Humanities and Social Sciences, Physical Sciences, Technology olmak üzere kategorize edilmiştir.
Kolejler ve okullar dışında bir de fakülteler ve bölümler mevcuttur ki fakülteler eğitimi verilecek konuların araştırılıp, öğretilmelerini organize ederken bölümler ise bunları alt kategorilere bölüp organize ederler. Tüm bu çalışmalar ve dersler multidisipliner akademisyenlerden oluşan bir komite tarafından da kontrol edilir.
Üniversite’nin üst düzey idari bir yönetimi vardır, üniversitenin yönetiminden sorumludurlar. Akademisyenler ve araştırma görevlileri ise üniversite ve kolejlerle birlikte çalışırlar ve üniversitenin başarısından ve itibarından sorumludurlar.
Üniversite’nin kütüphanelerinde ise öğrencilerin tüm eğitim sürelerince ihtiyaç duyacakları kaynaklar bulunmaktadır.
Cambridge Üniversitesi’nin bünyesinde ayrıca dünyaca ünlü müzeler bulunmaktadır: Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi, Cambridge Üniversitesi Botanik Bahçesi, Klasik Arkeoloji Müzesi, The Fitzwilliam Müzesi, Kettle’s Yard, The Polar Müzesi, Sedgwick Museum of Earth Sciences, Whipple Museum of the History of Science ve Zooloji Müzesi
Dünya Sıralaması

University of Cambridge
The Complete University Guide 2020 Üniversite liginde birinci sırada yer alan Cambridge Üniversitesi, Times Higher Education 2020 Dünya sıralamasında ise üçüncüdür.
Ayrıca The Complete University Guide’a göre bölüm odaklı bakıldığında aşağıdaki bölümlerde İngiltere’de birinci sırada yer almışlardır.
“Aeronautical & Manufacturing Engineering, Anthropology, Archaeology, Biological Sciences, Celtic Studies, Chemical Engineering, Civil Engineering, Classics & Ancient History, Computer Science, Economics, Electrical & Electronic Engineering, German, Geology, Geography & Environmental Science, General Engineering, French, History, History of Art, Architecture & Design, Iberian, Italian, Mechanical Engineering, Linguistics, Law, Russian & East European Languages Sociology, Theology & Religious Studies, Town & Country Planning and Landscape Design”
Konaklama
Cambridge Üniversitesi birçok öğrencisine kolejlere ait olan yurtlarda konaklamayı üç sene boyunca ve hatta bazı kolejlerde dört seneye kadar yurtta konaklama imkanı sağlar. Öğrencilerin tatil zamanı kira vermemesi için ayrıca 26 ve 39 haftalık kontratlar da imzalanabilir. Birçok yurt merkeze ve kolejlere yürüyerek ya da bisikletle rahatça gidilecek mesafelerdedir. Öğrenciler için yurtlar konaklama dışında hem ders çalışma alanı olarak kullandıkları hem de diğer öğrencilerle kaynaşıp sosyalleşebildikleri evleri olarak görülür.
Birçok yurt kampüs içindeyken bazı kolejlerin kampüs dışında da yurt ve daire seçenekleri mevcuttur. Cambridge Üniversitesi bütün öğrencilerinin Great St Mary Kilisesinin 3 millik alanı içinde yaşamasını bekler. Ortaçağdan kalma ya da modern binalarda konaklayabilen öğrencilerin odaları en-suite ya da paylaşımlı banyolu olarak düzenlenmiştir. Bütün öğrencilerin paylaşımlı mutfak ve çamaşır odasını kullanma hakkı bulunur. Konaklamalar yemekli ve yemeksiz olarak ayrılmaz, bu sebeple öğrenciler istiyorsa kendi yemeğini yapabildiği gibi yemekhane ve kafeterya seçeneklerinden de yararlanabilmektedir. Ortalama ücretler için linke tıklayabilirsiniz.
Kolejlerin kendi konaklama seçeneklerini incelemek ve daha detaylı ücret bilgisine ulaşmak için her kolejin kendi sayfasına bakmanızı öneririz.
Başvuru Aşamaları
Lisans öğrencilerin %25inden fazlası uluslar arası olan Cambridge Üniversitesi ilk olarak ilgi alanınız olan tüm bölümleri dikkatlice incelemenizi tavsiye eder. Bu sayede eğitim alacağınız bölüme sağlıklı bir şekilde karar vermiş olur ve kabul edilirseniz keyifle okuyor olursunuz. Başvuracağınız bölümü seçtikten sonra bölümün kabul koşullarını incelemelisiniz. Her bölümün ayrı kabul koşulları vardır ancak genel olarak Cambridge Üniversitesi lisans bölümlerine başvuracak lise mezunu adaylardan A-Level, IB ve AP gibi dünyaca kabul görmüş sınav sonuçlarını istemektedir. Türk öğrencilerin lise diploması notları ne yazık ki başvuru için yeterli olmamaktadır. Genellikle beklenen A-Level sonuçları bölüme göre farklılık göstermekle birlikte A*AA ya da A*A*A olacaktır. IB içinde 45 üzerinden bölümlere göre yine değişmekle birlikte 40-42 puan alınması beklenir. A-Level, IB ya da AP sonuçlarınız dışında dil yeterliliği için de genellikle IELTS 7.5 gerekir.
UCAS sistemi ile başvurular yapılır ve bu sırada eğer bir kolej tercihiniz varsa belirtmeniz gerekir. 15 Ekim son başvuru tarihidir. Başvurunuz kabul edilirse mülakata katılmaya hak kazanırsınız. Mülakatta başvurduğunuz bölüm ile ilgili ve bazen yazdığınız yazı ile alakalı sorular sorulur. Klasik olarak neden Cambridge Üniversite’sinde okumak istediğiniz, neden bu bölümü seçtiğiniz ve spesifik ilgi alanlarınız da sorulabilir. Mülakat öncesi seçtiğiniz bölüm ile ilgili okumalar yapmanız ve üzerine düşünmeniz önerilir. Yine de tüm soruların cevabını bilmeniz gibi bir beklenti içinde olmayan akademisyenler daha çok düşünme biçiminizi görmek isterler. En önemlisi yine de kendiniz gibi olmanız ve rahat davranmanızdır. Mülakata çağrılmayan öğrencilerin başvurusu kabul edilmemiş sayılır, mülakata giden öğrenciler için ise sonuçlar Ocak ayı sonunda açıklanmaktadır.
Lisansüstü eğitimlere başvuracak öğrencilerin Cambridge başvuru portalını kullanması gerekir. Başvuracağınız bölüm sayfasında başvuru butonuna tıklayarak başvuru portalına giriş yapabilirsiniz. Lisansüstü bölümlerin son başvuru tarihleri ve başvuru belgeleri değişiklik göstermektedir bu sebeple başvurudan önce her bölümün kendi sayfasını ve koşullarını incelemenizi önermekteyiz.
Başvurunuzu yaptıktan sonra başvuru portalından süreci takip edebilirsiniz. Sürecin son aşamasında belgeleriniz kabul edilirse mülakata çağrılacaksınız. Mülakat sonuçlarından sonra kabul edilmişseniz Degree Committee denilen idari birim tarafından da değerlendirilecek ve bölümün uygunluğuna göre Cambridge Üniversitesi’nde eğitim görmeye hak kazanacaksınız.
Kariyer
Cambridge Üniversitesi’nin bütün bölümlerinin mezunları dünyanın her yerinde saygın bir şekilde karşılandıkları için, öğrencilerinin kariyer odaklı bir kaygı duyması beklenmez. Ancak yine de tavsiye ve yol gösterici olması adına Cambridge Üniversitesi öğrencilerine kariyer seçimine dair destek vermektedir. Öğrencinin kendini keşfi, ne istediğini bulması adına birçok sektörden işveren ile kontağa geçilir. Bu sayede öğrenciler birçok alana dair bilgi edinmiş olurlar. Kariyer hizmetleri eğitim süresi boyunca kariyer workshopları, mezunlar ile tanışma gibi birçok etkinlik düzenlediği gibi ayrıca staj yaparak iş deneyimi edinmeniz için size fırsatlar sunarlar.
Mezunlar
Cambridge Üniversitesi mezunları arasında Thomas Cranmer, Isaac Newton, David Attenborough, Dian Fossey, Thandie Newton, Sandi Toksvig, Alan Turing, A.S.Byatt, David Mitchell, Robert Webb, Antony Gormley, John Sentamu gibi tanınmış isimler bulunur.
Ücretler
Lisans ücretleri uluslar arası öğrenciler için yıllık olarak £ 20.000 ile £ 30.000 arasında değişirken tıp okumak isteyen öğrenciler için yıllık ücret yaklaşık £ 55.000 olacaktır. Lisansüstü eğitimler için ise yıllık ücretler £ 25.000 ile £ 35.000 arasında değişecektir. Daha detaylı bilgi için yine bölümlerin kendi sayfalarını ziyaret etmenizi öneririz.
University of Cambridge’de lisans ve master/yüksek lisans eğitimleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.