University of Oxford

University of Oxford

  • University of Oxford

University of Oxford

Eğitim geçmişi 1096 yılına dayanan Oxford Üniversitesi, 1167 yılında Henry II’nin İngiliz öğrencilerin Paris Üniversitesi’nde eğitim almalarını yasaklaması sonrası büyüme sürecine girmiştir. Oxford Üniversitesi’nin ilk uluslar arası öğrencisi Emo of Friesland ise 1190 yılında bu üniversitede eğitim almaya başlamıştır. Bu yazımızda Oxford Üniversitesi'ne kabul almak için gerekli şartlar paylaşılmıştır.

Kolejler

Oxford Üniversitesi toplamda 39 kolejden oluşur, bu kolejlerin tümü finansal olarak bağımsız ve kendi kendini yönetmektedir, ancak genel idari olarak merkez Üniversite’ye bağlıdırlar. Bu sebeple bu yönetim şekli federal sisteme benzetilebilir. Merkez üniversitemize, kütüphane, idari ve akademik birimler gibi birçok farklı bölümden oluşur.

Oxford Üniversitesi’nin tek ana kampüs gibi bir yerleşkesi yoktur, bütün kolejler şehrin farklı yerlerinde konumlanmışlardır. Oxford Üniversitesi’nin ana bir kampüsünün olmaması ve şehre yayılan birçok fakültesinin olması sebebiyle şehir üniversitesi olarak anılabilir, üniversite bu şekilde Oxford şehrine de hükmetmektedir. Neredeyse her kolejin öğrencilere atanmış hemşireleri, engelli öğrenciler için birçok olanağı ve destek birimi mevcuttur. Her kolejin ortak bir noktası ama bir yandan da kendine özgü bir karakteri ve tarihi vardır.

Tüm Oxford kolejleri için tıklayınız.

Oxford Üniversitesi’nin 100den fazla kütüphanesi vardır, bu şekilde İngiltere’nin en büyük kütüphane düzenine sahiptir. Bodleidan Kütüphanesi yasal olarak İngiltere ve İrlanda’da basılmış tüm kitapları kopyalama hakkına sahiptir (legal deposit library). The extensive library system dedikleri düzen sayesinde ise Oxford öğrencileri eğitimlerini herhangi bir kitap satın almaya ihtiyaç duymadan kütüphaneden yararlanarak bitirebilmektedirler.

Radcliffe Camera, Sheldonian Theatre, Examination Schools, Wytham Woods, BagleyWood, Christ Church Meadow, University Parks, Christ Church Cathedral, Ashmolean Museum, University Museum of Natural History, Pitt Rivers Museum, Museum of the History of Science ve Bodleaidan Library gibi birçok ünlü yapı Oxford Üniversitesi’nin bünyesindedir.

Lisans ve Master Eğitimleri

University of Oxford

Toplamda yaklaşık 100 farklı akademik bölüm dört ana disiplin altında toplanmıştır: Medical Sciences; Mathematical, Physicaland Life Sciences; Humanities ve Social Sciences. Oxford Üniversitesi lisans sonrası için ise yaklaşık 350 farklı bölümde eğitim sunmaktadır.

Oxford Üniversitesi’nde yaklaşık 24.000 öğrenci eğitim almaktadır, bunların 11.900den fazlası lisans öğrencisidir. Oxford’da eğitim alabilmek için 2018 yılında 21.500den fazla sayıda öğrenci başvuru yapmıştır. Oxford’un yıllık lisans kontenjanı ise yaklaşık 3.300’dür. The Guardian tarafından yayınlanan istatistiklere göre öğrencilerinin %32.96’sı uluslar arası ülkelerden gelirken, %67,04’ü Birleşik Krallık öğrencisidir. Oxford Üniversitesi’nin lisans üstü öğrenci kontenjanı ise yaklaşık 5.500 öğrencidir.

Lisans bölümleri için tıklayınız.

Yüksek lisans bölümleri için tıklayınız.

Kariyer

Öğrenciler yaz aylarında konferanslarda görev alabilmektedir ve kariyer ofisleri yine yaz aylarında öğrencilere 400e yakın staj imkanı sunmaktadır. Kariyer servisleri mezuniyet sonrası iş bulabilmeleri için öğrencileri birçok şekilde desteklemektedir. Mezun önerileri, birebir kariyer destek, farklı birçok temada kariyer günleri, dönem başına neredeyse yüze yakın farklı işverenin sunumları ile her bölüm ve fakültede öğrencilerin mezuniyet sonrası kararlarına yardımcı olunmaktadır. Bunların dışında Oxford Üniversitesi öğrenci birlikleri de öğrencileri birçok açıdan desteklemekte ve temsil etmektedirler. Gönüllü işler, öğrenci medyası gibi alanlarda görevler bulur ve ders çalışma alanları, toplantı odaları tesis etmektedirler.

Konaklama

Oxford Üniversitesi’nin birçok kampüsünde yurt konaklaması ve yemekhane mevcuttur. Bu yurtların kimisi kampüs içinde kimisi de kampüs dışındadır, özel banyolu ve ortak banyolu oda seçenekleri mevcuttur. Üniversite her yıl kolej yurtlarında konaklamanın ücretlerini listelemektedir. Bu sayede öğrenciler yıllık harcamalarının hesabını tutabilmektedirler. Yurtta konaklamak istemeyen öğrencilere ise daire kiralama ya da başka özel yurtlarda konaklama gibi birçok seçenek de sunulmaktadır.

Okulun yurtları ve ücretlerini incelemek için tıklayınız.

 

Mezunlar

Oxford Üniversitesi’nin mezunları arasında Bill Clinton, Benazir Bhutto, Stephen Hawking, Margaret Thatcher, Boris Johnson, Indira Gandhi, Dorothy Hodgkin, Oscar Wilde, J.R.R. Tolkien, Vera Brittain, Thomas Hobbes, John Locke, Hugh Grant gibi dünyaca ünlü bilim insanları, yazarlar, sanatçılar ve devlet başkanları vardır. Mezunları 55 Nobel Ödülü ve 160 Olimpik madalya kazanmıştır, bunun yanı sıra 28 İngiliz başkanı ve en az 30 uluslararası lider Oxford Üniversitesi mezunudur. Bunun dışında Fields Medal, Balzan Prize, Rolf Schock Prize, Abel Prize gibi dünyaca ünlü organizasyonlardan da birçok ödül almışlardır.

Albert Einstein’ın Oxford Üniversitesi’ne ders vermeye geldiği zamandan kalan kara tahta ise hala üzerindeki denklemler ile birlikte Oxford Üniversitesi’ndeki The History of Science müzesinde sergilenmektedir. Dünyanın eski üniversite müzesi Ashmolean Müzesi ve dünyanın en büyük üniversite yayıncısı Oxford University Press de Oxford Üniversitesi bünyesindedir.

Öğrenci Oranları

Öğrenci istatistiklerine göre 2018 Aralık ayında lisans ve yüksek lisans öğrenci oranları yarı yarıyadır. Öğrencilerin %43ü uluslararasıdır. 140 farklı ülkeden öğrenci eğitim almaktadır.

Yine aynı tarihte alınan bilgilere göre Türkiye’den 18 lisans ve 54 yüksek lisans öğrencisi eğitim görmektedir.

Burslar

Cecil John Rhodes tarafından 1092 yılında başlatılan Rhodes Bursu, her yıl Oxford’da master eğitimi alacak uluslar arası yüz öğrenciye verilmektedir. Rhodes Bursu verilen ülkeler arasında ne yazık ki Türkiye yoktur ancak Türk öğrenciler Weidenfield-Hoffman bursuna başvurabilirler. Belli bölümlere başvurup burs almaya hak kazanırsanız tüm master eğitim masraflarınız ve yaşam masraflarınız karşılanabilir. Bunun dışında okula yaptığınız başvuru eğer kabul edilirse otomatik olarak başka birçok burs seçeneği için değerlendirilirsiniz.

Başvuru Koşulları

Oxford Üniversitesi'ne kabul almak için genel olarak bir fikriniz olması adına İngilizce yeterlilik - IELTS şartları şu şekildedir. Computer Science, Mathematics, Mathematics and Computer Science, Mathematics and Statistics bölümleri 7.0 IELTS Academic skoru isterken diğer tüm bölümler 7.5 IELTS Academic skoru bekler. Diğer dil sınavları ve yeterlilikleri için üniversitenin sitesini ziyaret edebilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.

2019 yılı Oxford Üniversitesi’nin Türkiye’den Anadolu Lisesi Diplomasını kabul edeceği son sene olacak, 2020’den itibaren ne yazık ki Türk öğrenciler sadece A-Level (A*A*A to AAA),International Baccalaureate(38-40 puan), SAT (1,470: 1,600 üzerinden), AP ya da ACT (36 üzerinden 32) gibi sonuçları kabul edilecektir. Tabi ki bunlar genel olarak değerlendirilebilir, asıl başvuru koşullarına ve detaylarına her bölümün kendi sayfasına ve koşullarına bakarak ulaşabiliriz.

Başvuru Aşamaları

Lisans bölümleri için 15 Ekim UCAS son başvuru tarihidir. Lisans üstü bölümler için ise her bölümün kendi sayfasına bakmanızı öneririz. Genelde son başvuru tarihinden minimum iki üç hafta önce belgelerinizi yollamış olmanız önerilir. Her bölüm için farklı belgeler gerekir ancak kesin olarak gereken belgeler transkript, niyet mektubu, CV ve referanslarınız olacaktır. Başvurduğunuz bölümün hangi kolejlerde olduğunu da bölüm sayfasından öğrenip direkt kolej odaklı başvuru yapabileceğiniz gibi kolej seçimini üniversiteye de bırakabilirsiniz. Bu başvurulardan bir liste oluşturulur (shortlist) ve bu listedeki yaklaşık 10.000 kişiye mülakat talebi iletilir. Mülakatı geçebilen yaklaşık 3.300 lisans öğrencisi okuldan kabul almaktadır.

Mülakattaki örnek sorular için blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Mülakat sorularının cevaplarken akademisyenler aslında sizin soruyu doğru yanıtlamanızdan çok bir soru üzerinden düşünme biçiminizi ve yolunuzu görmek isterler. Bu yüzden sorulan soruyu çözmek ya da bilmek tamamıyla aranan ve kesinlikle cevap verilmesi gereken bir şey değildir. Mülakat sürecini ve sorulara daha çok keşif olarak algılarsanız şansınız daha yüksek olacaktır.

Oxford Üniversitesi başvuruları birçok açıdan adil bir şekilde değerlendirmeye büyük önem vermektedir. Mülakatların yapılmasının sebebi okul notları dışında öğrencinin potansiyelini ölçmektir.

Hukuk alanında yapılan mülakat videosunu izlemek için tıklayabilirsiniz.

 

Mülakat aşamasının ardından 8-10 hafta içinde kabul edilip edilmediğiniz belli olur. Kabul mailinde yapmanız gerekenler belirtilir bazı bölümler için yerinizi sağlama almak için depozito ödenmesi gerekebilir. Şubat ile Haziran arasında da burslar açıklanır. Ayrıca kabullerin ardından ayrıca seçtiğiniz kolejin de sizi kabul etmesi beklenebilir bu da 4 ile 6 haftayı bulabilir ardından finansal olarak yeterli olup olmadığınızı ölçmek adına Financial Declaration tamamlanır. En son aşama olarak size Completion of Conditions mektubu yollanır. Bu mektubun içindeki formu da okula yollayarak süreci tamamlamış olursunuz ve vize aşamasına geçilir.

Ücretler

Örnek olması açısından Economics and Management lisans bölümü için 2019 yılı yıllık ücret £30.030, Computer Science için yıllık £36.065 olarak belirlenmiştir. Master için yıllık ücretler de minimum £20.000 olarak düşünülebilir.

Dünya Sıralamalarında Oxford

2020 yılında Oxford Üniversitesi Birleşik Krallık’ta The Complete University Guide’a göre ikinci sıradadır. Times Higher Education’a göre 2020 yılında dünyada birinci sıradadır. Her kurum okulları birçok farklı kritere göre değerlendirir. The Guardian’a göre ise üçüncü sırada yer almıştır.

Bölüm bazlı olarak incelersek: Politika, Psikoloji, Felsefe, Tıp, Matematik, Doğu ve Güney Asya Çalışmaları, Kimya, Sanat ve Dizayn bölümlerinde The Complete University Guide’a göre Oxford Üniversitesi birinci sıradadır.

 

Oxford Üniversitesi’ne kabul almak ve University of Oxford'ın lisans ve yüksek lisans eğitimlerine dair bilgi almak ve kayıt yaptırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Call Now Button