Duke of Edinburgh Programı

Duke of Edinburgh Programı Tarihçesi

Duke of Edinburgh Programı 1956’da İngiltere’de kurulan Duke of Edinburgh Programı, kurucularından olan Kurt Hahn’ın  Gordonstoun Okulu’nun eğitim felsefesini benimsenmiştir. Kurt Hahn’ın felsefesine göre akademik eğitimin yanı sıra okul dışı faaliyetlerin de gençlerin gelişiminde önemli rol oynadığını belirtir. Duke of Edinburgh Programı da bu felsefenin izinden gider.

Kurt Hahn ayrıca  Türkiye’de bazı okullarda da uygulanan Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureate) Uluslararası Bakalorya Diploma Programı’nın da kurucusudur.

Prens Philip

Kurt Hahn 1937 yılında 150 öğrencisi ile üç aşamadan oluşan öğrencilerin kendilerini geliştirecekleri bi proje oluşturdu. Bu kategorileri tamamlayan öğrencilere de kendi aralarında Moray Badge Ödülü verildi. 1954 yılında ise Edinburgh Dükü Prens Philip ile proje paylaşıldı. Prens Philip de o sıralarda erkek öğrencilerin mezun olma yaşı ve askerliğe alınma yaşları arasındaki üç yıllık boşluğu dolduracaklarını düşünüyordu. Bu proje ile hemfikir olan Prens Philip projenin Sir Kurt Hahn’ın da içinde yer alacağı bir komite ile yürütülmesini istedi. Birlikte programı oluşturdular ve program  bugünkü ‘The Duke of Edinburgh’s Award’ ismini aldı.

1956’da sadece 14-18 yaş arası pilot öğrencileri kapsayan proje 1959’de kız öğrencileri de dahil etti ve sonra 1980 yılında 14-25 yaş olacak şekilde yaş aralığı da genişletilip 1989 yılında tam 48 ülkede uygulanır oldu. Yaklaşık 130 ülkede, 8 milyon gencin katıldığı Duke of Edinburgh Programı Türkiye’de de 1995 yılında tanınmıştır.

Duke of Edinburgh Programı, Türkiye’de Türkiye İnsan Kaynakları Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından Uluslararası Gençlik Ödülü Türkiye adıyla yürütülmektedir. Her yıl binlerce Türk katılımcının dahil olduğu Duke of Edinburgh Programı’na her yıl belirlenen katılım bağışını ödeyerek ödül programına başlayabilirler.

Duke of Edinburgh Programı Nedir?

14-24 yaş arası gençlerin katılabileceği Duke of Edinburgh programı; kendi içinde dört bölümden oluşan Bronz (+14 yaş), Silver (+15 yaş) ve beş bölümden oluşan Gold (+16 yaş) olmak üzere üç farklı kategoriyi barındırmaktadır. Her kategoride bitirilmesi gerekenler bölümler şu şekildedir:

  • Beceri Geliştirme: Katılımcıların ilgi duydukları bir alanda becerilerini geliştirecekleri bölümdür. Müzik, resim, tiyatro, el becerileri, oyun, sinema gibi birçok alanda gelişim gösterilebilir.
  • Fiziksel Gelişim: Dans, tenis, futbol gibi birçok spor faaliyetleri, takım oyunları gibi birçok alanda katılımcının kendisini geliştirmesi beklenir.
  • Gönüllü Hizmet: Katılımcının hastanelerde, huzur evlerinde, ilkokullarda, çevreyi koruma gibi konularda gönüllülük yapması ve bu sayede özgüveninin artması, kendisini ve çevresini daha iyi tanıması, sorumluluk duygusunun gelişmesi ve daha birçok alanda kendini geliştirmesi beklenir.
  • Macera ve Keşif Yolculuğu: Katılımcılar kategorilerine göre 1, 2 ya da 3 gece sorumlu kişilerle kamp yaparlar bu sayede çevrelerini ve doğayı daha iyi tanıyarak birçok alanda kendilerini geliştirirler.
  • Ve sadece Gold kategoride bulunan Toplumsal Uyum: Altın kategorideki katılımcıların tamamlayacağı bu bölüm, bir takım etkinliği şeklinde birçok çevreden farklı katılımcılarla birlikte geçireceği 4 gece 5 günlük kamp aşamasıdır. Bu bölüm sayesinde katılımcılar birçok aktiviteye katılarak kendilerini daha iyi ifade etmeyi, takım içinde özgüvenli olmayı ve daha birçok farklı beceri kazanırlar. Toplumsal Uyum Projesine örnek olarak, spor aktiviteleri, gençlik toplulukları, park ve bahçe gibi topluma ait alanların düzenlenmesi, hastane, huzur evi gibi yerlerde gönüllü yardım projeleri gösterilebilir.

14-24 yaş aralığında olan her genç cinsiyet, mekân, yetenek fark etmeksizin Duke of Edinburgh programına katılabilir. Bu programda Bronze, Silver ya da Gold ödülünü kazanmak birinci olmakla alakalı değildir, program tamamen katılımcının kişisel kazanımları ve sınırlarını zorlamaları ile ilgilidir.

Duke of Edinburgh programı sayesinde genç katılımcılar yeni arkadaşlar edinip, özgüvenlerini artırırken bir yandan da geleceklerine yatırım yapacaklardır. İş ortamında ve hayatlarında karşılaşacakları birçok durumla nasıl baş edeceklerini, takım olarak çalışmayı, kaliteli iletişim kurabilmeyi öğreneceklerdir. Hem özgeçmişlerine hem de üniversite ve iş başvurularında destekleyici olacaktır.

Duke of Edinburgh Programı Nerede Yapılır?

Duke of Edinburgh Programı’nı yürütmekte olan içlerinde okulların, kolejlerin ve gençlik derneklerinin olduğu binlerce organizasyon vardır. Lisanslı organizasyonlar dahilinde size danışmanlık yapacak ve tavsiyelerde bulunacak bir lideriniz olacaktır.

Eğer siz de Duke of Edinburgh Programına dahil olmak istiyorsanız lisanslı organizasyonlarla iletişime geçebilirsiniz. Eğer 18 yaşınızı doldurmuşsanız da direkt olarak Duke of Edinburgh Programı ile iletişime geçip Gold kategorisine dahil olabilirsiniz.

Kategori Süreleri

Bronz, Silver ve Gold arasındaki fark ne kadar sürdükleri ve hangi yaş aralıkların katılabileceğidir. Her kategori için aktiviteler haftalık minimum 1 saatinizi alacaktır. Bu sayede eğitim hayatınızdan, hobilerinizden ve sosyal hayatınızdan feragat etmek zorunda kalmazsınız. Yaşınıza göre istediğiniz kategoriden başlamakta serbestsiniz ama çoğunluk Bronz kategoriden başlamayı tercih etmektedir.

Bronze Kategori

Bronz kategori en az altı ay sürer.

  • Gönüllü Hizmet: 3 ay
  • Fiziksel Gelişim: 3 ay
  • Beceri Geliştirme: 3 ay
  • Macera ve Keşif Yolcuğu: 1 gece 2 gün

Ayrıca Gönüllü Hizmet, Beceri Geliştirme ya da Fiziksel Gelişim bölümlerinden istediğiniz birinde ekstra 3 ay daha vakit harcamalısınız.

Silver kategori, eğer Bronz kategoriyi tamamladıysanız en az altı ay sürer. Tamamlamadıysanız ve direkt Silver kategoriden başlıyorsanız en az 12 ay sürecektir.

  • Gönüllü Hizmet: 6 ay
  • Fiziksel ve Beceri Gelişimi: İkisinden biri 6 ay diğeri 3 ay
  • Macera ve Keşif Yolculuğu: 2 gece 3 gün

Eğer Bronz kategoriyi tamamlamadıysanız Gönüllü Hizmet, Fiziksel Gelişim ya da Beceri gelişiminden birinde 6 ay daha süre harcamanız gerekmektedir.

Gold kategori için eğer Silver kategoriyi tamamladıysanız minimum 12 ay, eğer Silver kategoriyi tamamlamadan Gold kategoriye geçerseniz Bronz kategoriyi tamamlamış olsanız bile minimum 18 ay sürecektir.

  • Gönüllü Hizmet: 12 ay
  • Fiziksel ve Beceri Gelişimi: İkisinden biri 12 ay diğeri 6 ay
  • Macera ve Keşif Yolculuğu: 3 gece 4 gün
  • Toplumsal Uyum: 4 gece 5 gün

Kategorileri belirtilen sürelere uyarak tamamlayan öğrencilere tamamladıkları kategori dahilinde ödül verilecektir.

Duke of Edinburgh Programı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın