İngiltere Üniversiteleri için Niyet Mektubu

Niyet Mektubu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İngiltere’de üniversite okumak isteyen öğrencilerin başvuru sırasında en çok zorlandıkları aşama olan niyet mektubu hazırlama her üniversite başvurusu için zorunludur. Türkçeye Niyet Mektubu olarak çevrilmiş İngilizcesi Statement of Purpose (Personal Statement) olan yani basit bir dille sizin okumak istediğiniz bölümü neden seçtiğinizi ve bu bölümde eğitim almak için ne gibi motivasyonlarınız olduğunu belirten bir metindir.

Danışmanlık hizmetimizde birçok öğrenciye profesyonel bir şekilde niyet mektubu hazırlamalarına yardımcı olurken, öğrencilerimizin özellikle sıkıntı çektiği kısımlara ve niyet mektubu hazırlanışı hakkında önemli bilgilere değineceğiz.

 

Niyet Mektubu Yazmak

 

Taslağınızı Erkenden Hazırlayın.

Öncelikle yazacağınız yazının kendinize özgü olması en önemli hususlardan biridir. Niyet mektubu erkenden hazırlanması gereken bir taslak olup üzerinde birkaç kere düzenleme yapıldıktan sonra ortaya çıkacak bir metindir. Taslağınızı hazırlarken kendinize bahsedeceğiniz konularla ilgili bir liste oluşturmak işinizi kolaylaştıracaktır. Listede; sizi bu bölüm için öne çıkaran özellikleri, spesifik olarak bu bölümü isteme nedenlerinizi, bu bölümün size nasıl bir katkısı olacağını sıralayabilirsiniz. Bu liste sayesinde niyet mektubunuz hakkında daha kapsamlı olarak düşünüp taslağınızı yazmaya başlayabilirsiniz.

 

Okuyucunun Dikkatini Çekin!

İlk paragrafta okumak istediğiniz bölümle ilgili olan bağınızı anlatmalısınız. Bölüme ne kadar ilgili olduğunuz ve bu ilginin nereden geldiğiyle alakalı bilgiler ekleyebilirsiniz. Zorunlu değil ama kronolojik sırayla gitmek okuyucu açısından yazınızı takip etmesini daha kolay kılacaktır. Tabii önceki öğrenimlerinizden bahsederken 1 veya en fazla 2 cümle kurmaya özen gösterin ve ana konudan sapmayın. İngilizceniz ne kadar iyi de olsa kısa, net cümleler kurmaya, sade kelimeler seçmeye dikkat edin. İlk paragrafta niyet mektubunuzu okuyacak olan kişinin dikkatini çekmelisiniz ve bunu kendinizi diğer adaylardan farklı kılan yanlarınız ile yapabilirsiniz. İlk cümleniz ‘From a young age I have been fascinated by…’ ya da ‘I have always wanted to be…’ gibi klasik girişlerden olmazsa ve daha orijinal bir giriş yapabilirseniz bu sizin lehinize olur.

 

Bu bölüm/konu hayatınızda nasıl bir yer kaplıyor?

İlk paragrafta kendinizle alakalı ve bölüme olan ilginizle ilgili ana bilgileri verdikten sonra ara paragraflarda bunları kanıtlar nitelikte olmanız lazım. Okuyacağınız bölümle ilgili çalıştığınız işler varsa veya o bölüm ile alakalı bir konferansta bulunduysanız, görev aldıysanız veyahut sunum yaptıysanız ya da herhangi bir gönüllü programına, sosyal sorumluluk projesine katıldıysanız, tabi yine bu bölümle bir bağlantısı olan, bunlardan bahsedebilirsiniz. Yine konuyla ilgili aktivite ve hobileriniz varsa bunları bu kısımda belirtebilirsiniz. Ara paragraflar sizin bu bölüm ile ilgili sürekli bir çalışma içinde bulunduğunuzu ve bu bölümde okumanızın sizi istediğiniz yere taşımasında büyük katkı sağlayacağının kanıtı nitelikte olmalıdır. Bunun dışında uluslararası bir öğrenci olduğunuz için neden İngiltere'de eğitim almak istediğinize dair bir açıklama da yapmanız beklenmektedir.

Yazacağınız son kısım bir kompozisyonda olduğu gibi sonuç paragrafı olacaktır. Bu kısımda artık bu bölüm için biçilmiş kaftan olduğunuzdan, kendinize bu bölümle alakalı ne kadar güvendiğinizden, bu bölümün sizin için çok ilgi çekici olduğunu, üniversite hayatınız için en iyi tercih olduğunu ve bu vesileyle aynı ilgiye sahip olan birçok kişiyle tanışma fırsatınız olmasının sizi nasıl heyecanlandırdığını belirtmenizde fayda var. Ayrıca bu bölüme başladıktan sonra hayatınızda ne gibi şeylerin iyi yönde değişeceğini ve ne tür yeni projelere atılacağınızdan bahsedebilirsiniz.

 

Bunlara Dikkat!

 Niyet mektubunuzu yazarken özellikle dikkat etmeniz gereken kısımlar var. Bunları aşağıda sizin için sıraladık;

  • Maksimum 4000 karaktere kadar, yani boşluklar da dahil bir A4 sayfası kadar yazmaya özen gösterin (lisans eğitimi UCAS başvurularında).
  • Erkenden hazırlık yapın.
  • Yazacağınız spesifik bilgilerin listesini yapın.
  • Bahsedeceğiniz özellikleriniz okuyacağınız bölümle kesinlikle bağlantılı olsun.
  • Pozitif cümleler kurun.
  • Net bir İngilizce kullanın.
  • Özgün olun.
  • Abartılı ifadelerden uzak durun.
  • Önceden Niyet Mektubu yazmış en az 2 kişiye okutun ve geri dönüşlerini değerlendirin.
  • Yazım hataları, grameri ve noktalamaları kontrol edin.
  • Ve son kez tekrar kontrol edin.

 

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın